Pomáháme e-shopům růst

Jak si vytvořit svůj QR kód?

jak si vytvořit QR kod

Na QR kódy dnes narazíte prakticky kdekoliv. Ať už jdete do restauce, tak pro zobrazení menu, na vizitkách, pro stažení aplikace nebo v příspěvích na sociálních sítích. Je tototiž jeddnoduchý způsob, jak dostat uživatele rychle přesně tam, kam potřebujete. 

Vytvoření QR kódu je navíc velmi jednoduché. V návodu najdete více možností, jak si QR kód můžete vytvořit během pár vteřin. A nebudeme se omezovat pouze na klasické QR kódy, ukážeme vám i něco zajímavějšího.

Co to je QR kód?

QR kód (Quick Response code) je dvourozměrný čárový kód, který dokáže uchovávat různé typy informací, jako jsou texty, URL adresy, kontaktní informace a další data. Je to modernější náhrada čárového kódu.

typ čárových kódů

Typy QR kódů a čárových kódů. Zdroj: Rentman.io.

Jaké má využití?

QR kódy mají široké spektrum využití v různých oblastech díky své schopnosti rychle a efektivně přenášet informace. Mezi některé z nich patří:

  • mobilní platby
  • menu restaurace nebo kavárny
  • vizitky (přesměrování na portfolio, kontakt, webovou prezentaci)
  • stažení aplikace
  • WiFi
  • Budování emailové databáze
  • Vstupenky na festivaly
  • Offline i online akce
  • Reklama - dárkové předměty
  • PDF ke stažení
  • Profily na sociálních sítích

Jak vygenerovat QR kód?

Nyní se dostáváme k samotnému generování QR kódů. Nemusíte se obávat, nepotřebujete technické znalosti. Zvládne to každý, kdo umí ovládat počítač na uživatelské úrovni. 

Jaké jsou možnosti?

  • Online generátory QR kódů
  • Grafické editory / aplikace pro generování QR kódů

Online generátor

Na internetu najdete řadu online generátorů a je víceméně na vás, který se vám bude nejvíce zamlouvat. 

Rozdíly při tvorbě klasického QR kódu, které najdete všude kolem vás, jsou minimální. Pokud se chcete odlišit, změňte barvy, přidejte logo a pohrajte si s tvary, které tvoří QR kód.

Přehled nejznámnějších QR generátorů:

QR kód affial
qr kód affial facebook
qr-code

Vyzkoušel jsem vytvořit 3 kódy, které směřují na naši URL nebo Facebookovou stránku. Celé to zabralo necelých 5 minut a pár kliknutí myši. Pokud tomu dáte více času, věřím, že vytvoříte graficky přívětivější a zajímavější výstupy.

Výhody online generátorů tím nekončí. Kromě samotného QR kódu máte po přihlášení dostupné statistiky. Vidíte počet naskenování, datum, čas a také třeba lokaci.

*Statistiky jsou často přístupné pouze v placených plánech.

Grafické editory

Grafické editory mohou představovat další způsob, jak si pohodlně vytvořit QR code. 

Osobně využívám pro většinu grafických prací nejrozšířenější nástroj Canva. Předpřipravené šablony pro bannery, příspěvky na sociální sítě, prezentace, editování videí nebo tvorba dokumentů dělá z tohoto nástroje nejlepšího pomocníka markeťáků. A nechybí zde ani aplikace pro tvorbu QR.

QR aplikace Canva

Jsou to aplikace 3. stran, které jsou propojené s Canvou a můžete je tak využívat přímo tam. Aplikace jsou zdarma, uživatele omezují ale například na počtu vygenerovaných výsledků. 

To může představovat problém u generátorů, které používají AI k složitějšímu generování QR kódů.

Proteinový shake QR

QR pro proteinový shake Ketomix.

QR kód pro operátora

QR pro mobilního operátora 4ka.

QR kód online psí škola

QR pro kurz Online Psí Škola.

Ke generování jsem použil aplikaci Hello QArt. Přiznám se, vygenerovat něco použitelného je o nervy.

Jako u mnoho dalších AI nástrojů i zde je důležitý prompt (příkaz podle kterého umělá inteligence generuje). Po pár promptech jsem se zlepšil a QR kód pro kampaň Online Psí Škola není vůbec špatný.

Kvalitní prompt není zárukou kvality. Chce to zkrátka zkoušet a zkoušet.

Testování

Na tento bod nikdy nezapomeňte. U každého finálního QR kódů proveďte jednoduchý test. Vlastním telefonem zkuste QR kód naskenovat a prokliknout cílový odkaz. 

Některé QR kódy mohou být velmi složité na naskenování, případně je nelze naskenovat vůbec. Kontrola je tak důležitá, než ho začnete sdílet na sociálních sítích a případně dáte k tisku (menu, fyzický banner, apod.).

Na závěr

Generování QR kódů je (částečně) kreativní věc, která vás může bavit a výsledek příjemně překvapit. Budeme rádi, když si to sami vyzkoušíte a napíšete nám do komentářů, jak to dopadlo.

A pokračovat můžete na článek o AI nástrojích pro generování obrázků (TOP6).

Libor Krejčí
 

Affiliate manager & sales. Starám se o affiliate publishery, řeším produkty k recenzím a rozbíhám nové kampaně. Podílím se na článcích a celkovém vzdělání našich partnerů skrze blog a sociální sítě. Kontaktovat mě můžete na e-mailu: libor.krejci@affial.com

Pokud chcete níže zanechat vzkaz, klikněte sem 0 komentářů

Váš komentář: